Mainile noastre sunt unice. Cu ele prindem, strangem, mutam si manipulam obiecte, astfel ca prin intermediul lor intreprindem majoritatea activitatilor zilnice. Pentru a ne proteja mainile, indiferent daca suntem acasa sau la locul de munca, este indicata folosirea manusilor de protectie.
Manusile de protectie fac parte din categoria echipamentelor de protectie, acestea avand rolul de a proteja mainile utilizatorului de riscurile la care se expune. Prin folosirea manusilor de protectie, vor fi protejate incheieturile mainilor, palmele si degetele imptriva unor factori externi periculosi.
Factorii externi care pot dauna sanatatii mainilor variaza de la materiale biologice sau radioactive, la substante chimice periculoase, obiecte ascutite, lichide criogenice si pana la caldura sau frigul extrem.
Eficienta Manusilor de Protectie
Manusile de protectie sunt considerate a fi eficiente in momentul in care acestea, pe langa protectie, ofera utilizatorulului aderenta, dexteritate si sensibilitate tactila. Practic, rolul unor manusi de calitate este acela de a ajuta muncitorii sa-si duca munca la bun sfarsit in siguranta. Asadar, ceea ce determina calitatea unor manusi de protectie este coeficientul de degradare, ratele de permeabilitate precum si potentiale puncte de ruptura.
Alegerea Manusilor de Protectie in functie de Mediul de Lucru
In momentul in care ne alegem manusile de protectie, trebuie sa tinem cont de mediul in care le vom folosi precum si de substantele si materialele cu care vom lucra. In acest sens, este important sa consultam recomandarile producatorului de manusi, cu atat mai mult cu cat jobul sau sarcina presupune scufundarea mainilor in substante chimice.
Spre exemplu, este bine de stiut faptul ca manusile de protectie din neopren nu trebuie utilizate in mediile cu risc chimic. Latexul poate cauza reactii alergice sau alergii grave care se pot materializa in stranuturi repetate, eruptii cutanate/urticarie sau chiar in socuri anafilactice. De altfel, acest tip de alergie poate fi dobandita si in timp, in urma uzului indelungat de manusi de protectie din latex. De asemenea recomandarile producatorului sunt indicate sa fie citite deoarece acestea indica gradul de permeabilitate, precum si perioada la care trebuie inlocuite.
Tipuri de Manusi:
-
Manusi de protectie impotriva lichidelor: folosite atunci cand este implicata interactiunea cu lichide care au un factor scazut de agresiune chimica;
-
Manusi de protectie impotriva chimicalelor: folosite atunci cand se manipuleaza chimicale care pot penetra sau degrada manusa;
-
Manusi de protectie termica: folosite pentru protectia impotriva contactului cu obiecte calde sau reci (de ex. manipularea nitrogenului lichid);
-
Manusi de protectie mecanica: utilizate in lucrul mecanic cu risc ridicat de taiere, intepare, abraziune si rupturi;
-
Manusile de protectie in mediile critice: utilizate in mediile sterile, de ex. in manusile pentru interventii chirurgicale;
-
Manusi de protectie generala: utilizate in orice mediu de lucru pentru protejarea mainilor si a produselor care sunt manipulate (de ex. manipularea hranei, manipularea medicamentelor);
Importanta Alegerii Dimensiunii Potrivite
Este important sa ne alegem manusile potrivite mainilor noastre astfel incat acestea sa ne fie comfortabile. Manusa trebuie sa se potriveasca perfect, sa nu fie nici prea mare nici prea mica. Daca este prea mare, nu numai ca riscam ca sa cada, ci si sa se prinda in diferse echipamente. O manusa care se potriveste perfect creste gradul de dexteritate precum si a simtului tactil.
River Trade, in calitate de distribuitor echipamente de protectie Cluj, va ofera manusi de protectie, pentru diverse tipuri de activitati si riscuri: mecanice, chimice, termice, impotriva frigului, de unica folosinta si manusi speciale pentru siguranta in munca.
P entru siguranta ta si a celor din jur, alege sa lucrezi protejat!